dimecres, 23 de desembre del 2009

Bon Nadal!!!

Us desitjo a tots/es un molt bon Nadal i un feliç any nou 2010!
A continuació adjunto un vídeo que ha creat una companya de classe amb el que m'he rigut molt quan l'he vist.
Espero que vosaltres també el disfruteu i que us agradi.
Molt bones festes a tothom!!!

Joan Miró: matèria i fons

Portem moltes setmanes treballant en aquest projecte de Joan Miró i per fi aquesta setmana l'hem acabat.
Estic molt contenta del resultat que hem aconseguit i és per això que he decidit penjar-lo aquí, perquè qui vulgui s'ho pugui mirar i aprendre una miqueta més d'aquest gran artista.

dimarts, 22 de desembre del 2009

Valoració personal

Ara que ja arribem al final, la meva valoració global en la creació i manteniment d'aquest bloc és totalment positiva.

M'enrecordo com si fos ahir, de la tarda que la Loles ens va començar a explicar en que consistia això dels blocs exactament i que havíem d'anar fent. En aquell moment em vaig angoixar i estressar molt perquè jo mai he tingut molta facilitat amb el maneig d'aquests programes ni amb l'ús d'Internet; només sabia fer les coses bàsiques.
Però quan ja havia fet dues o tres entrades no ho veia tan complicat ni difícil, tot es feia igual, i sempre que he tingut algun dubte respecte a les etiquetes, als gadgets... ho he preguntat a algú i ho he pogut resoldre amb facilitat.

L'únic aspecte que m'ha angoixat més, ara cap al final de semestre ha estat el fet de portar totes les entrades al dia, veia que no ho podria aconseguir perquè no sabia d'on treure el temps necessari per fer-ho, però com diuen "querer es poder" i al final crec que ho he aconseguit.

Encara que en un principi no em va fer gens de gràcia això del bloc i vaig desitjar poder entregar les activitats en paper com s'ha fet tota la vida, a dia d'avui m'alegro d'haver poder realitzar aquest projecte, ja que ha estat una prova de superació personal i estic bastant contenta amb el treball que he fet durant aquests mesos.

Durant tots aquests mesos, a classe de TIC no hem parat d'aprendre a utilitzar nous programes que jo mai no havia sentit el seu nom: l'Audacity, per enregistrar sons i veus; el Windows Movie Maker, per elaborar vídeos amb imatges, àudio...; el Gimp, per retocar fotografies; l'Slideshare, per penjar presentacions, documents en la ret... entre d'altres.
De tot el que hem anat fent durant aquest semestre a aquesta assignatura, m'agradaria destacar dues activitats:


  • La primera, és la que vam fer de retocar fotografies, editar-les amb el Gimp. Aquesta, alhora estava dividida en dues activitats: a la primera només havíem de modificar la grandària d'una imatge; i a la segona havíem de retallar-la, aplicar efectes i, per últim, retallar un dels elements de la imatge. Recordo que aquesta sessió de TIC em va agradar molt, m'ho vaig passar d'allò més bé, tant al principi fent-nos fotografies tots/es per la classe, com després veient-les a l'ordinador i triant amb les que treballaria. Va ser una sessió d'allò més entretinguda i dinàmica, amb la qual vaig aprendre nous conceptes que se que em seran útils el dia de demà, per exemple quan vulgui realitzar alguna feina amb fotografies dels nens/es. Per poder entendre tot això millor, només feu clic aquí i aquí.
  • I, la segona activitat és la que vam realitzar amb el Windows Movie Maker, que va consistir en crear un vídeo amb imatges i àudio. Primerament, vam haver d'usar un altre programa (l'Audacity) per gravar la nostra veu llegint un text; i després vam haver de crear el vídeo amb imatges fixes que estiguessin relacionades amb aquest text. Aquesta activitat també em va agradar molt de fer, sobretot la part de crear el vídeo amb les imatges, perquè havíem de jugar amb els efectes, les transicions, el temps per fotografia... Havia vist molts vídeos fets per amigues meves amb fotografies nostres i amb música de fons, però mai m'havia interessat en esbrinar com ho havien fet. A més a més, crec que em pot ser molt útil en un futur com a mestre saber utilitzar aquesta eina , per exemple si volem realitzar un vídeo amb fotografies dels nens/es d'alguna excursió o sortida que hagin fet per donar als pares o ensenyar als mateixos infants a la classe. Per poder veure el vídeo que vaig realitzar, feu clic aquí.

En conclusió, totes les activitats que hem fet al llarg del semestre en l'assignatura de TIC les he trobat útils i interessant, ja que en totes he aprés alguna cosa nova, com a fer servir algun programa nou, o com a aprendre a gestionar-me la informació i compartir-la via Internet.

diumenge, 20 de desembre del 2009

L'última sessió de seminari...

El dimarts dia 15 de desembre vam tenir l'última sessió de seminari, que vam aprofitar per acabar d'enllestir les feines que encara no havien estat exposades.

Primerament, la Laura Cortada va explicar el seu conte, que va resultar ser "La llegenda de St.Jordi" que tots/es coneixem tant bé. Per tal d'explicar-la, es va ajudar d'un ordinador portàtil on ens anava mostrant diverses imatges.

Seguidament, en Guillem Riu ens va explicar dos contes.
El primer, "El pollet groguet", tracta d'un pollet que s'ha perdut i busca als seus germans per tot arreu. En la seva búsqueda es troba molts ous, però quan s'obren no estan els seus germans, sinó que surten una serp, una tortuga, un cocodril... Tots aquests animals se'n van amb el pollet per ajudar-lo, fins que finalment troben als germans d'aquest juntament amb la mare.
I el segon, "L'enfadat", és un conte que va crear ell mateix l'any passat al mòdul d'educació infantil. Aquest explica la història d'un peixet que sempre s'està enfadant per les cosses que li succeeixen.
El que més em va agradar d'aquest conte va ser els dibuixos que va dissenyar el Guillem i el fet que el peixet es podia moure d'una pàgina a una altre.

L'últim conte de tot el seminari va ser el de l'Eloy Gaspar, que ens va explicar el de "En Teo i el seu primer dia d'escola". Aquest el trobo molt adequat per a nens/es de 3 anys quan han de començar l'escola i poden no saber el que això significa realment i sentir una mica de por.


Una altre activitat que també vam concloure aquest dia va ser la de l'actualitat educativa amb la notícia de l'Eloy, en Guillem i la Laura.
El titular d'aquesta és "Un uso moderado de videojuegos puede tener una influencia positiva en la educación de los niños", extreta del diari El País el dimecres 18 de novembre.
Aquesta el que diu és que un estudi ha arribat a la conclusió que un ús moderat de videojocs pot tenir una influència positiva en la educació dels nens/es i no perjudicar el rendiment acadèmic. Aquesta investigació també explica que els nois juguen més que les noies i que comencen des de molt petits a fer-ho.

Per poder contrastar aquesta notícia van buscar a més diaris i van trobar articles que parlaven del mateix i defensaven un ús controlat dels videojocs, ja que afavoreixen alguns aspectes del nen/a, com la memòria visual i l'aprenentatge.

La conclusió a la qual vam arribar tots després d'escoltar aquesta notícia crec que és bastant semblant. Es tracta d'un tema molt relatiu, ja que depèn de quins jocs parlem; si són jocs didàctics i educatius on els infants aprenen està bé que juguin, però no si parlem de jocs de guerra o violència, ja que això no és bo pels infants perquè repercuteix en ells i en les seves actituds, ja que quan són petits imiten tot el que veuen, són com esponges. I sempre controlant el temps de joc, fent un ús moderat, no que estiguin hores i hores davant la pantalla perquè tot això genera neguit i nerviosisme.

La Loles ens va explicar un experiment que va realitzar amb una companya que consistia exactament en això. Van decidir que estarien 12 hores seguides jugant a un videojoc, per després comprovar com els repercutia això i quins efectes tenia sobre elles, com es sentien. Quan van parar de jugar, ens va explicar que no va poder dormir gens i que tota l'estona se li apareixia al cap les pantalles del videojoc.

Ja per acabar, l'última activitat que vam fer a seminari va ser la de l'entorn sonor d'en Guillem, l'Eloy i la Sara Palomino. Em va cridar l'atenció un dels sons que va sobtar escoltar a l'Eloy, amb el qual estic completament d'acord, i és escoltar el silenci, ja que mai ens parem a escoltar-ho encara que siguin uns minuts.

Per últim, no podia deixar de destacar les boníssimes ametlles garapinyades que va portar la Laura Moragues, qui ens va explicar el secret de com fer-les...

Un exemple de superació

El passat dimecres vam veure diversos vídeos a classe d'educació física, i un que em va impactar molt va ser un on s'explica la història d'un pare que té un fill en cadira de rodes des que va néixer.

Aquest pare i aquest fill des de fa anys formen un equip, l'equip Hoyt, i participen en diferents proves físiques, com és el Triatlon.
Aquesta prova consisteix en nadar uns 3,86 kilómetres per l'oceà, recórrer en bicicleta uns 180,2 kilómetres i, per acabar, córrer 42,195 kilómetres per la costa de Big Island.



Em vaig quedar sense paraules després de veure aquest vídeo, ja que és un dels exemples més grans de superació personal que he vist mai, tant per part del pare que fa tot això per veure feliç al seu fill i perquè pugui portar una vida normal, com per part del fill que no es rendeix ni s'asseu a veure com passa la vida.

dissabte, 19 de desembre del 2009

El nostre instrument

Hem realitzat un vídeo amb el programa Windows Movie Maker on hem posat fotografies del procés de creació del nostre instrument (Mòbil de petxines) i un petit vídeo al final del so que produeix aquest.

Aquí el deixo adjuntat.

Slideshare

L'Slideshare és un espai gratuït on els usuaris poden enviar presentacions Power Point o OpenOffice, les quals es queden guardades en format Flash per ser visualitzades online. Es tracta d'una molt bona opció per a poder compartir presentacions en la ret.

Els passos que s'han de seguir per poder penjar les presentacions en aquest espai són:
  • Primer de tot crear-nos un compte en l'Slideshare (Sign up).
  • Un cop tenim el compte creat, introduïm el nostre nom d'usuari i contrasenya per entrar dins el nostre espai i començar a penjar el que vulguem.
  • Ja dins del nostre compte, ens dirigim on posa My Slidespace, i fem click sobre Upload your first presentation per tal de pujar el power point; el busquem a l'ordinador i li donem a acceptar.

  • Ja per acabar, l'últim que s'ha de fer ara es copiar la direcció que surt on posa Embed i enganxar-la al nostre blog per tal de publicar el power point.

Ara que ja estan explicats tots els passos que cal seguir, deixo adjuntat el power point que hem creat jo i l'Aida sobre l'Adopció per l'assignatura de Comunicació oral, escrita i digital, i per la de Gestió de la informació i TIC.

Espero que us interessi el tema i us agradi la nostra presentació.


Power Point Adopció
View more presentations from Arantxa.

dijous, 17 de desembre del 2009

Diverses activitats....

El seminari del divendres passat, dia 11 de desembre, va estar ple d'activitats molt diverses.

Primerament vam començar amb l'explicació d'un conte per part de la Cristina Almazán, anomenat "La petita cuca de llum", on s'explica la història d'un cuca que no volia ser això, volia ser un altre animal, però després de parlar amb diferents animals i observar-los decideix que ja li agrada ser cuca i no vol canviar.

A continuació la Irene Gras ens va explicar un altre conte, el de "El Nadal de les tres bessones". En aquest es tracten temes d'aquesta festa, com el menjar tradicional, els ninots de neu, cançons de Nadal (que vam cantar dues)...
També, la Irene va portar alguns objectes que sortien al conte, com una bufanda, un barret i una pastanaga; aquest, crec que és un bons recurs ja que a l'hora d'explicar contes als nens/es és molt més fàcil que es facin una idea més clara si veuen els objectes que surten en aquest.

Deixant de banda per aquest dia l'activitat dels contes infantils, vam continuar amb l'exposició de l'entorn sonor de més companyes: l'Arantxa Velasco, L'Eli Puig, la Laura Moragues i la Irene Gras.

Pel que fa a la primera, un aspecte a ressaltar és que li va sobtar el fet d'escoltar molts sons a casa seva, una gran quantitat d'ells.

L’entorn sonor de L'Eli va ser totalment diferent als que havíem escoltat fins ara, ja que va fer moltes proves per tal d'analitzar els sons que l'envolten.
Primerament va separar els sons que sent a casa seva entre setmana, és a dir de dilluns a divendres, dels que escolta el cap de setmana, i la conclusió que va treure és que hi ha molta diferència entre aquests. M'ha cridat l'atenció un so dels que escolta entre setmana, i és el cant de les monges d'una casa de clausura que té molt a prop de casa.
Seguidament l'Eli ens va proposar fer una espècie de joc: amb una gravadora, va enregistrar els sons que sent des que surt de casa fins que arriba a la facultat. El que nosaltres havíem de fer era escoltar aquests sons, intentar esbrinar quin era cada un i apuntar-ho en un paper, per després comprovar que tal ho havíem fet.Ja per acabar, va realitzar una activitat pel seu compte que li va resultar bastant interessant, la qual va consistir en que, amb l'ajuda d'una flauta, ens va representar els sons que escolta en el seu lloc de treball, l'Auditori.


Després li va tocar el torn a la Laura Moragues, qui ens va explicar que va voler realitzar l'activitat amb algunes petites variacions.
Ens va analitzar l'entorn sonor d'un dia que va anar a buscar bolets als bosc amb el seu marit i els seus dos fills. Alguns dels sons que allà va escoltar van ser les fulles dels arbres, les motos, els nens/es...
Un aspecte que va comentar que em va cridar molt l'atenció va ser una capacitat que diu que a desenvolupat amb el temps i és la de, mitjançant els sons que sent, saber que estan fent els seus fills en cada moment; per exemple si sent la tauleta del menjador sap que estan pintant.
És quan no els sent que es preocupa perquè significa que estan fent alguna de les seves...


Ja per acabar, li va arribar el torn a la Irene Gras, qui després d'analitzar l'entorn sonor que l'envolta, va arribar a la conclusió que hi ha molta contaminació acústica en tota la ciutat vagis on vagis, i que arriba un punt que estàs tant acostumat que no ho sentes.

Finalment, l'últim que vam realitzar aquest dia al seminari va ser una reflexió sobre la pel·lícula que vam veure el dia anterior, la de Billy Elliot, i vam respondre unes qüestions entre tots per tal de crear una mica de debat.


"El so és vida"

dimecres, 16 de desembre del 2009

Google Docs

Google Docs és un espai personal on podem crear, a través d'internet, documents de text i fulls de càlcul.

Un dels avantatges d'aquesta eina és que pots consultar els teus treballs des de qualsevol ordinador, no és imprescindible ser al mateix on has realitzat les tasques, ja que això funciona via internet.

Un altre aspecte a tenir en compte és que els fitxers que anem creant els podem guardar, convertir i descarregar en diversos formats, i també que podem pujar qualsevol document que hagi estat creat amb un altre programa d'ofimàtica, com per exemple l'OpenOffice.
L'únic requisit imprescindible per poder tenir accés al Google Docs es tenir creat un compte de Gmail.


Ja per acabar, si volem compartir documents amb algun company/a perquè per exemple es tracta d'un treball en grup i l'hem de realitzar entre tots, hem de convidar a aquesta persona i seleccionar l'opció perquè pugui editar ella també el document o només seleccionar perquè el pugui veure, però no modificar-ho.

dissabte, 12 de desembre del 2009

Billy Elliot

El divendres dia 4 de desembre vam tenir una sessió de seminari totalment diferent a les que estem acostumats, ja que vam destinar les dues hores a veure la pel·lícula de Billy Elliot.
És una pel·lícula de la qual havia sentit parlar molt, però que mai havia tingut l'ocasió de veure-la, i el seminari m'ha donat l'oportunitat.

A la setmana següent, el divendres, reflexionarem sobre aquesta i posarem en comú les impressions, els sentiments que ens hagi causat a cadascú de nosaltres.

"Cuando empiezo a moverme lo olvido todo..... siento como electricidad"

dijous, 10 de desembre del 2009

Gotes d'aigua...

El passat dimarts dia 1 de desembre vam començar la sessió de seminari d'una manera diferent...
L'Eli Puig, una companya de classe, ens va interpretar amb el piano en directe una cançó que ha composat ella mateixa, en la qual ha estat treballant durant molts mesos, anomenada Gotes d'aigua.
Personalment, m'ha agradat molt la música, m'ha transmet molt, i mentre l'escoltava i em relaxava em venien al cap pluja d'imatges i records que m'ha agradat tornar a pensar-hi en ells.

Després d'haver-nos relaxat durant uns minuts escoltant la melodia, hem mostrat al grup les nostres presentacions, els nostres vídeos sobre la setmana d'activitats extraordinàries.
Em vaig quedar molt sorpresa, com crec que la majoria dels meus companys/es, després de veure totes les presentacions; em va agradar molt el treball que hem fet tots, ja que es nota que l'hem dedicat temps i ens hem esforçat molt per tal que quedés el millor possible.

dijous, 3 de desembre del 2009

Jclic: Els aliments

El nostre treball del Jclic es centra en el tema dels aliments, com treballar els diferents grups que n'hi ha (verdures, fruites, lactis, greixos...) d'una forma lúdica i entretinguda amb els més petits, de manera que a la vegada que aprenen nous conceptes s'ho passin bé i gaudeixin.
Tot això es fa mitjançant una sèrie de jocs, activitats didàctiques adreçades per a nens/es de P4 i P5, on s'intenta augmentar el seu vocabulari, treballar els colors, desenvolupar la memòria visual (mitjançant els memorys), realitzar associacions i diferenciacions...

En total, hem creat uns 12 jocs agrupats en:


  • Trencaclosques de diferents tipus, on s'han de posar en ordre les peces per tal que encaixin bé i surti la imatge.

  • Associacions, on han de relacionar els aliments amb el seu color, diferenciar el menjar saludable del que no ho és...

  • Identificacions, on han d'identificar només les imatges d'un grup concret d'aliments.

  • Jocs de memòria, on han de prestar molta atenció per emparellar totes les imatges. És un bon sistema per treballar la memòria visual.

  • Sopa de lletres, on han de trobar unes paraules concretes, com noms de fruites i verdures.

Per poder veure i posar en pràctica tot l'explicat anteriorment, només heu de fer clic aquí

dimarts, 1 de desembre del 2009

Presentació de la setmana d'activitats extraordinàries

Durant aquesta setmana d'activitats extraordinàries del 16 al 20 de novembre, hem realitzat diverses sortides i activitats de tot tipus: a l'aire lliure, a museus, a una escola, a escoltar un concert...

  • El primer dia de la setmana, el dilluns, vam anar a Natupark, un parc d'instal·lacions sobre els arbres, com ponts, tirolines, lianes, troncs oscil·lants... Aquesta sortida ens ha ajudat a tots/es a poder coneixer-nos millor entres nosaltres, a relacionar-nos en un ambient molt diferent del que esten acostumats a l'aula. Mitjançant aquesta sortida es desenvolupa i es convina el treball en equip, les capacitats perceptiu-motrius (equilibri, to postural, percepció...) i també les capacitats condicionals (força, resistència, velocitat...)

  • El dimarts vam anar a la Fundació Miró, situada al Parc de Montjuïc, un espai dinàmic, obert i participatiu, molt diferent dels museus on estem acostumats a anar, ja que l'edifici dóna accés a patis interiors i terrasses on també hi ha exposades obres d'art. A més a més, compta amb un ampli ventall de propostes i activitats educatives, tant per a educació infantil, primària com per a secundària.

  • El tercer dia, podíem escollir nosaltres l'activitat educativa a fer i, després d'informar-nos sobre diversos llocs, ens vam decidir pel Cosmocaixa, ja que té una oferta educativa bastant gran amb diferents tallers pels nens/es, com el Clik, el Toca Toca!, el Planetari Bombolla... Va ser aquest últim pel qual ens vam decidir, on els infants coneixen el món celeste, l'univers i els astres d'una manera divertida, lúdica i pràctica, ja que mentre senten l'explicació ho veuen tot gràcies als recursos visuals que fan servir.

  • El dijous vam anar a visitar l'Escola Joan XXIII per tal de veure i comprovar de primera mà l'ús i l'aplicació que se li dóna a les TIC a les aules. Allà vam poder moure'ns entre els nens/es, observar-los sense que ells ni s'immutessin per la nostra presència.

  • I, finalment, el divendres vam visitar el Museu de la Música, on vam poder veure intruments de diferents tipus, cultures i països; i l'Auditori, on vam tenir l'oportunitat d'assistir a l'assaig d'un concert destinat a infants,anomenat Corda i descorda.

Tot això que hem explicat, ho hem intentat plasmar a aquest vídeo; esperem que ho haguem aconseguit i us agradi.

dilluns, 23 de novembre del 2009

Com realitzar un vídeo

El passat dijous 12 de novembre a classe de TIC vam aprendre a utilitzar un nou programa, el Windows Movie Maker, amb el qual podem editar, crear vídeos amb imatges fixes.

L'activitat que hem de realitzar està composta per dos passos:
- Primer, gravar la nostra veu amb l'Audacity llegint el fragment d'un text, un poema... que ens agradi i afegir-li música de fons, si volem.
- I, segon, crear un vídeo amb imatges fixes que estiguin relacionades amb l'audio.

Després d'haver gravat el poema amb el programa Audacity i afegir-li la música de fons, (els passos per fer servir aquest programa estan explicats detallàdament a una entrada anterior), ja podem començar a utilitzar el Windows Movie Maker:


  • El primer, es realitzar una recerca per internet d'imatges que estiguin relacionades amb el text; en el meu cas com és un poema de la primavera, paisatges de camps aflorats, nens/es jugant, animals...
  • Per tal que ens surtin les nostres imatges i l'audio, anem a la columna de l'esquerra Tasques de pel·lícula, importar imatges i importar audio o música; d'aquesta manera se'ns carregarà tot a l'apartat col·leccions per poder treballar.

  • Per col·locar les imatges en l'ordre que volguem que surtin en el vídeo, hem d'arrossegar-les una per una a l'escala de temps que surt a baix. Amb la pista d'audio hem de fer exactament el mateix.
  • Si volem aplicar efectes a les imatges, anem a Tasques de pel·lícula, veure efectes de vídeo, i només haurem d'arrossegar el que ens agradi cap a la imatge sobre la qual volguem aplicar-lo.

  • Les transicions són la manera com podem passar d'una imatge a una altra en el vídeo, i hi ha de molt diferents per aplicar. Anem a Tasques de pel·lícula, veure transicions de vídeo i seleccionem la que ens agradi, l'arrosseguem i la deixem a l'espai que hi ha entre dues imatges en el guió gràfic de sota.

  • Quan haguem acabat el vídeo, el guardarem en Arxiu, guardar projecte com i el deixarem a la mateixa carpeta on tenim totes les imatges i l'audio; guardant-lo d'aquesta manera podrem modificar-lo en un altre moment si volem.

  • Ja per acabar, quan estem segurs que és el vídeo definitiu, anirem a Finalitzar pel·lícula, guardar a l'equip dins de tasques de pel·lícula. Després de seleccionar el nom i la ubicació d'aquest, hem de prestar molta atenció al següent pas, ja que sinò modifiquem unes dades no podrem penjar el vídeo al bloc. Farem click a l'opció més adequat per a mida d'arxiu i reduirem els MB fins arribar a 1 o 2; d'aquesta manera el vídeo tindrà una mida d'uns 320 x 240 píxels.

Aquest ha estat tot el procés que he seguit per poder crear el meu vídeo, un poema que parla de la primavera. I, aquest és el resultat, que espero que us agradi.

dilluns, 16 de novembre del 2009

Una altra forma d'explicar contes...

El divendres passat, dia 13 de novembre, vam començar la classe amb dues activitats d'entorn sonor; la primera per part de la Laura Cortada i l'altre, de la Cristina Almazán.
Pel que fa a la Laura, va arribar a la conclusió que com sempre escolta els mateixos sons els té tan interioritzats que no s'adona, i seria molt extrany el dia que no els sentís.
I, per part de la Cristina el que em va sorprende va ser una prova que va fer a casa seva: va desconnectar de la corrent objectes, com el microones i el forn per veure si, encara i estar apagats, feien soroll i li va sobtar descobrir que així era.

Un cop acabades les activitats d'entorn sonor, li va arribar el torn d'explicar el conte a la meva companya Berta Hinojosa, qui es va decantar pel de "El peix peixet". Aquest, és molt adequat per a infants d'uns 2 anys, ja que és molt visual i té poc argument.
A través de la història d'un peix que busca la seva mare pel mar i es troba amb molts animals, com un pop o una balena, es treballen diferents aspectes com són els colors, les formes, la capacitat d'associar i relacionar idees...

A continuació, li va arribar el torn a la Laura Moragues, qui va explicar dos contes i va aconseguir deixar-nos bocabadats a tots amb la seva capacitat d'imaginació i creativitat.

El primer dels contes té com a protagonistas la princesa Papallona, el príncep del castell i la fada. L'argument de la història es centra en que aquesta princesa perd al seu príncep al bosc i el comença a buscar, a la mateixa vegada que ell la busca a ella; llavors arriba la fada qui els torna a unir i viuen feliços per sempre més al castell.

L'originalitat d'quest conte està en la manera com el va explicar la meva companya, ja que va fer servir unes titelles confeccionades per ella, molt il·lustratives i detallistes.

El segon conte, el que la Laura tenia pensat explicar a classe, és diu "En Pepet no té orelles". En comptes de començar a explicar la història directament, va deixar fora una capsa on estava el nostre protagonista i, després de cridar-lo molt fort entre tots/es i veure que no apareixia, va obrir la porta i la va entrar. Després, amb l'ajuda de diferents companys/es va montar al Pepet amb imans sobre una pissarra metàl·lica tapada amb el fons d'un paisatge. Ara si que ja estàvem preparats per escoltar aquesta història.

En Pepet era un nen que sempre feia que no sentia el que li deien els demés, es feia el sord. Llavors un dia les seves orelles es van enfadar, van marxar i en Pepet se'n va quedar sense. Ell, que estava molt trist, va escriure una nota a les orelles, la va ficar en una ampolla i la va llençar al mar. Les orelles, que estaven a la platja, van veure la nota i van decidir tornar amb una condició: que en Pepet no es tornés a fer el sord mai més i fes cas a la seva mare, a l'escola i als seus amics.

Tots dos contes m'han agradat moltíssim, tant pel tema de contingut, com de materials i recursos utilitzats. Valoro molt el fet que siguin inventats, ja que és una cosa creada per tu i estan molt més treballats.
Concretament, aquest últim conte d'en Pepet m'ha fet molta gràcia, ja que quan treballes amb infants et trobes situacions d'aquestes diàriament; nens/es als que els hi dius una cosa i fan que no et senten perquè no els interessa, no els convé el que els estas dient.

divendres, 13 de novembre del 2009

Imaginació i creativitat

La sessió de seminari del passat dimarts va començar amb l'explicació de dos contes per part de l'Eli, on la resta de la classe també vam tenir un paper molt important.
El primer conte és diu "La sopa de pedres" i la manera com el va plantejar la meva companya em va agradar molt, ja que saltava a la vista que havia hagut de fer un treball pevi per tal de preparar-s'ho tot; va fer servir un fons d'escena de cartolina dibuixat per ella, personatges fets de paper que els anava movent com si fossin titelles, aliments impresos que va repartir a la classe per tal de fer-nos participar...
Crec que tal qual ens ho va explicar a nosaltres, ho hagués pogut fer amb els nens/es, utilitzant els mateixos recursos.
A més a més, m'agrada molt la idea, la reflexió que treus d'aquest conte, ja que tracta de la solidaritat, d'ajudar-se mútuament, de com uns infants que són les persones més inocents que et pots trobar pel món ajuden al protagonista de la història (el soldat) donant una lecció d'humilitat als adults del poble.

La segona activitat de l'Eli ha estat un conte que havíem de crear entre tots/es mitjançant cartes. Cadascú de nosaltres havia de dibuixar un personatge o una situació d'un conte en una targeta; per exemple una poma. Després, cadascú tindríem una d'aquestes targetes més una altra amb un final ja escrit i dues més amb imatges impreses, com un llaç, una casa...
L'objectiu de tot això és que, per torns, entre tots havíem de construir un conte on el que tu aportessis estigués relacionat amb la carta que havia llençat l'anterior company i la seva argumentació.
M'ha agradat molt aquesta nova proposta, ja que mai l'havia provat i crec que és molt original i creativa a l'hora de potenciar la imaginació dels nens/es, ja que un factor molt important és la improvisació, però seria convenient fer-la amb nens/es una mica més grans. A més a més, és una activitat grupal on l'aportació de cada persona és molt important i decisiva per continuar la història.

Després que acabés l'Eli, em va arribar el torn a mi d'explicar el conte i vaig decidir-me pel de "Els tres porquets".
Per tal d'ajudar-me, em vaig preparar unes cartolines plastificades on sortia cada porquet i la seva casa. La meva sorpresa va arribar quan vaig començar a explicar el conte i una companya es va aixecar i va treure de la motxila quatre peluixos: els tres porquets i el llop. Sincerament això em va venir com anell al dit ja que, encara que també feia servir les fitxes que jo havia portat, diferents persones del seminari van agafar un peluix i em van ajudar a explicar-lo representant el paper que els havia tocat. D'aquesta manera també vaig fer participar a la resta de persones, tot i que de manera inconscient totalment improvisat, però a l'hora d'explicar un conte als més petits també es pot fer servir aquest recurs i així ells senten que ajuden i participen en la història.

Ja per acabar, l'útima activitat que vam exposar aquest dia va ser la notícia d'actualitat educativa de la Berta i la Sara. Aquesta, porta per títol "Educación plantea alargar la enseñanza obligatoria hasta los 18 años", del dia 29 d'octubre del diari digital el Periódico.
Fent un petit resum de l'article, el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, apunta la possibilitat que l'ensenyança obligatòria s'allargui fins als 18 anys, en comptes d'acabar als 16, com passa ara.
La Loles va apuntar que això estava pensat que es fes a temps parcial per poder compaginar, qui vulgui, els estudis amb una feina.
Aquestes dues companyes també han buscat la mateixa notícia a altres diaris i també a les notícies del telediari de la sexta i de la cuatro.

No acabo d'estar d'acord amb aquesta possible implantació, ja que és una manera d'allargar l'ensenyança obligatoria, i per exemple els alumnes que no volen estudiar i que van a classe obligats per no fer res i només molestar als que si volen aprendre continuaran dos anys més malgastant el temps, quan d'una altra manera podrian haver aprofitat aquest temps per incorporar-se al món laboral o estudiar un mòdul que si els agradés.

dissabte, 7 de novembre del 2009

Presentació dels nostres blocs

El primer que vam fer ahir, 6 de novembre, durant la sessió de seminari va ser parlar sobre la setmana d'activitats extraordinàries del 16 al 20 d'aquest mes. Durant aquesta setmana en comptes de fer classes a la facultat, farem sortides a museus, escoles... llocs vinculats a l'àrea educativa.
La Loles ens va lliurar un llibret on s'especifica en que consisteix cada activitat, quins objectius té, el treball que haurem de realitzar i com es valorarà aquest.

A continuació, hem destinat la resta de temps que quedava de seminari a presentar els nostres blocs davant la resta de companys/es i de la Loles.
Em sortit un/a per un/a i em mostrat el nostre bloc, amb les diferents entrades fetes en el que portem de curs, les seves etiquetes...
La Loles ens a anat donant pautes, consells per tal de millorar-ho; com per exemple sobre el fons que utilitzem, la mida de la tipografia i el color, les etiquetes, els apartats que tenim...

Un aspecte que hem de corregir quasi tota la classe és el fet de treure l'apartat de seguidors, que no serveix per a molt, i afegir el d'enllaços d'interès on, per exemple, podem adjuntar direccions d'altres blocs que consultem amb freqüència de companys/es de classe.

I, una segona millora seria sobre el tema de les etiquetes. A més a més d'etiquetar aquestes entrades com a Seminari, haurem de precisar una mica més segons el tema sobre el qual parli; com per exemple actualitat educativa, contes infantils o entorn sonor.

divendres, 6 de novembre del 2009

Programes per crear presentacions: Power Point

Aquest dijous passat, dia 5 de novembre, vam destinar l'hora de TIC a parlar sobre les diferents maneres de crear una presentació.

Des de sempre els professors, quan ho han necessitat, s'han ajudat de pissarres, dispositives, transparències... fins que ja fa uns anys van començar a utilitzar programes de presentacions com el Power Point, que va ser el primer més conegut, encara que no l'únic: l'Impress; presentacions creades amb servei on-line Google Docs; i un altre servei on-line que serveix per publicar presentacions fetes amb Power Point, anomenat Slide Share o Slideboom.

Aquests programes per crear presentacions consten d'uns elements comuns: les diapositives, que és on col·loquem els objectes, com textos, videos, imatges... Aquest conjunt de diapositives formen el que anomenem presentació (les de Power Point tenen l'extensió pptx o ppsx).
També tenim les transicions, que són els efectes visuals o sonors que surten entre una diapositiva i una altre; les animacions, que són els efectes visuals o sonors que vinculem als objectes, com per exemple a una imatge perquè es mogui; i per últim les accions, instruccions que portem a terme quan fem click o passem el ratolí per sobre d'un objecte.

Aquestes presentacions que fem servir, per exemple a l'hora d'exposar un treball davant la classe, poden tenir avantatges o inconvenients, segons quin ús li donem.

CARACTERÍSTIQUES INCORRECTES

  • Massa informació en les diapositives, i no es llegeix amb claredat.
  • La persona que exposa no explica, llegeix directament.
  • Si té massa colors, efectes... pot distreure l'atenció dels oients.
  • Abús excessiu d'elements multimedials, com repetició contínua d'un so, efecte...
  • Ús de colors i formes de manera indiscriminada, sense seguir una pauta o un ordre.
  • Tenir un bon sistema de projecció, sinó l'aula sempre estarà a fosques i els oients es cansaran.
  • No portar el mateix ritme l'orador amb les diapositives, i llavors es dóna un doble discurs.

CARACTERÍSTIQUES CORRECTES

  • L'alumne sempre té en pantalla una guia del que s'està explicant amb els ítems, aspectes claus.
  • Permet il·lustrar imatges.
  • Permet realitzar esquemes perquè s'entengui millor la informació.
  • L'alumne pot prendre apunts amb més facilitat.

M'ha agradat tractar aquest tema a classe, ja que les presentacions és un recurs que molt sovint utilitzem quan hem d'exposar un treball davant la classe, i crec que el fet de tenir unes pautes sobre com treure-li profit i saber utilitzar-lo ens pot ajudar molt a partir d'ara, ja que per donar-li un mal ús és més convenient no utilitzar-lo.

Mai hem d'oblidar que les presentacions en Power Point són un suport a l'exposició, un recurs que ens ajuda a nosaltres y també als oients perquè no es perdin, però en cap cas substitueixen a la persona que parla i hem d'aconseguir que l'atenció dels oients estigui centrada en nosaltres i en el que diem, no en les diapositives.

dijous, 5 de novembre del 2009

L'entorn sonor que m'envolta...

Una de les activitats que ens ha encarregat la Loles des de seminari ha estat fer un anàlisi del nostre entorn sonor, per tal de fer-nos reflexionar sobre la quantitat de sons que ens envolten; sons que els tenim tant interioritzats que ni els escoltem sinó parem atenció, no ens molesten.

Primer de tot havíem de fer una llista dels sons més comuns que escoltem des de casa nostra, tant de dins com del carrer.

DINS DE CASA: televisió, aixeta, telèfon, nevera, rentadora, cisterna, ordinador, tacons i veus de la veïna d'adalt, gossos dels veïns, portes de casa, l'ascensor, tecles de l'ordinador, taladro dels veïns i l'olla a pressió des de la cuina.

DEL CARRER: cotxes passant, aparcant, arrancant, pitant, motos, música, gent parlant, gossos bordant, obres del davant de casa, camió d'escombraries i containers al obrir i tancar.

A continuació, havíem de fer una segona llista dels sons que escoltem durant el camí des de casa nostra a la facultat, i d'aquests apuntar quins són molestos, quins agradables, quants podem identificar alhora, si es repeteixen, si hem escoltat algun de nou...

SONS DES DE CASA A CLASSE: la pluja, el vent, la gent parlant, els cotxes, el clàxon i la música dels cotxes, la sirena d'ambulància, les obres i les fulles del arbres.

SONS AGRADABLES: de tots aquests sons que he escoltat durant el trajecte, l'únic que per a mi és agradable és el so de la pluja, em relaxa molt escoltar-ho, és com un moment per pensar en coses que et passen durant el dia i que en un altre moment ni te'n recordes. Però m'agrada escoltar-la des de casa, no quan estic al carrer.

SONS MOLESTOS: Els tres sons més molestos de tots els que vaig escoltar són el clàxon dels cotxes, m'irrita molt aquest so; un altre seria el so de les obres que si l'escolto molta estona em fa tenir mal de cap; i l'altre, la sirena de les ambulàncies, policia, bombers... perquè quan vaig conduint i l'escolto em poso molt nerviosa perquè no se on ficar-me per deixar que passin.

De tots aquests sons els que he pogut identificar alhora són els cotxes, el vent, el clàxon, la música i les motos.
I els sons que més s'han repetit han estat el clàxon dels cotxes i el vent.
Puc dir que no he escoltat cap so que sigui nou, tots considero que són molt comuns, de la vida quotidiana.

dimecres, 4 de novembre del 2009

Conte infantil, article 3 i 4 i entorn sonor

El dia d'ahir a classe de seminari va donar temps a exposar moltes activitats.

Vam començar la sessió amb l'explicació d'un conte infantil molt adequat per explicar a aquesta època de l'any als nens/es, ja que tracta sobre la castanyera.
Aquest conte explica el que li va succeir un dia a la castanyera, que va anar al bosc a collir castanyes, però en comptes d'agafar això, es va confondre i va agafar cargols.
A l'hora d'explicar aquest conte, la meva companya Vanessa ha fet servir diverses targetes amb dibuixos impresos que narraven la història.
Un recurs que ha fet molt bé en utilitzar ha estat les cançons; mentre ens contava aquesta història hem cantat la canço de la castanyera i també la de cargol treu banya. D'aquesta manera els nens/es també participen i associen idees més fàcilment, ho interior
itzen millor.


L'activitat que hem fet després ha estat l'exposició de dues noticies relacionades amb l'educació; primer ha estat el torn de la Berta i de mi, i després d'altres dues companyes, la Cristina i l'Arantxa.

La nostra notícia està estreta del País, concretament del dia 4 de septembre, i porta per títol "Arranca la digitalización de las aulas". L'article està centrat en l'implantació de les TIC en les escoles mitjançant un nou programa anomenat "Escola 2.0", el qual preveu reformar 14.400 aules instalant pissarres digitals i terminals portàtils per 400.000 alumnes de 5è de primaria, aproximàdament. Per tal de poder dur a terme aquest projecte, es conta amb un pressupost de 200 milions d'euros, 100 dels quals assigna el govern i els altres 100 cada regió. Un aspecte que ens va cridar molt l'atenció a la Berta i a mi és el fet que aquest article especifica que això es portarà a terme només amb alumnes de 5è de primària; llavors vam seguir buscant i vam trobar una notícia que parlava del mateix, aportant les mateixes dades, però en aquest cas explicava que aquest projecte es realitzaria amb alumnes de 5èi 6ède primària i 1r i 2n de secundària.

A més a més, com que mentre realitzaven la recerca de noticies també vam trobar cassos concrets d'escoles on les TIC ja s'havien posat en pràctica, també els vam explicar una mica per sobre.

Com activitat grupal per fer a classe, vam pensar que una bona idea seria fer una mica de debat sobre aquesta notícia. De manera que vam fer uns papers on hi havia diversos ítems relacionats amb les TIC i vam dividir el grup, on uns havien d'anar a favor i uns altres en contra sobre aquests temes; com per exemple la distracció dels infants davant l'ordinador, la formació del professorat respecte a les TIC, els ordinadors portàtils enfront del paper i bolígraf...

La següent notícia que van explicar ahir d'actualitat educativa està extreta del Periódico, del dia 22 d'octubre, i porta per títol "¿Enseñanza infantil en condiciones?". Es tracta d'una carta de queixa escrita per una mare on exposa el problema amb que es troben els pares dels alumnes del primer curs d'ensenyança infantil del CP Hispanidad. El problema que denuncien aquets pares consisteix en la falta de suport d'auxiliars en una classe on hi ha 39 nens/es per una sola mestre. Tenen una lluita contínua amb la DGA perquè segons les lleis no pot haver-hi una persona de suport fins que la ràtio de nens/es no arriba als 42. Aquests pares es queixen, i amb tota la raó, que per exemple quan un infant vulgui anar al lavabo o s'hagi pixat a sobre, una sola persona no es pot ocupar de tot, ja que el nen/a no pot anar sol a fer pipi i si la mestra l'acompanya deixa als altres 38 sols a la classe.

L'activitat que ens van proposar per fer les nostres companyes la trobo molt interessant; consistia en representar el rol que et toqués en un paperet, com per exemple pares, subdirector, mestre, encarregat de donar les subvencions...

Una de les conclusions que vam treure després de realitzar aquesta activitat és que el fet d'establir un límit, com per exemple la ràtio de nens/es en aquest cas, és molt difícil perquè sempre hi haurà gent que no estigui conforme, però també és necessari perquè sinò tota la gent voldria i se'n aprofitaria de la situació.

La següent activitat va ser la de l'entorn sonor, que la vam exposar, primer la Berta i després jo. Pel que fa a la Berta, em va sorprendre que la majoria de sons que escolta a casa seva són sons tecnològics, un 90% aproximàdament; com per exemple, l'ordinador, la nevera, el rentaplats, la rentadora, la televisió... Després em va tocar el torn a mi, però en comptes de comentar aquí els sons que he escoltat en els diferents jocs, a continuació faré una nova entrada on els classificaré detalladament.

Aquesta última activitat d'entorn sonor ha fet d'introducció al joc amb que hem acabat la sessió de seminari d'aquest dia. Aquest ha consistit en que tots hem donat les nostres claus a la Loles i ella les ha ficat en una bossa. Sense que les veiéssim, ha agafat una per una i les ha bellugat per fer-les sonar i nosaltres havíem d'intentar endevinar quines eren les nostres.

M'he quedat molt sorpressa quan tots o quasi tots hem encertat, sobretot hi hagut dos cassos que quasi no ha fet falta que la Loles les fes sonar, al segon d'escoltar-les les dues persones sabien amb tota seguretat que eren les seves claus. La reflexió que treim d'aquest joc és que hi ha sons que els tenim tant interioritzats, encara que no ens adonem, que els reconeixeríem en qualsevol lloc només amb sentir-los una mica.

Retrat

El primer dia que vam estar tots junts, el de la presentació d’aquest grau, em van cridar l’atenció diverses persones de la classe, però va haver-hi una companya que va ressaltar sobre els altres.
Quan la mires, en el primer que et fixes perquè ressalta molt en ella és en els ulls; uns ulls grans de color blau molt intens. Un altre aspecte que també fa que et fixis en ella és el seu cabell: molt llarg de color negre que sempre el porta llis.

Durant les setmanes que portem de classe m’he adonat que sembla una persona que li agrada arreglar-se, coqueta. Acostuma a portar arracades grans que pengen, molt vistoses i també l’he vist algun anell gruixut decorat amb alguna pedra.

Pel que fa a la seva manera de vestir, té un estil que m’agrada molt; acostuma a anar amb roba senzilla, còmode com per exemple texans amb bambes i alguna samarreta.

En relació al seu caràcter, no he parlat molt amb ella, però la veig bastant xerraire, extravertida, molt participativa a les classes, responsable, que sap bé el que vol, alegre i bastant simpàtica.

La companya a la qual he intentat descriure ressaltant els trets, que per a mi, són més significatius en ella, que la defineixen més és la Judith Degracia.

dilluns, 2 de novembre del 2009

Contes infantils, entorn sonor i pautes pels treballs

El divendres passat, dia 30 d'octubre, vam començar la classe amb l'explicació de dos contes més; el primer és el de "La rateta que escombrava l'escaleta", i el segon "La tortugueta Roby".

Pel que fa al primer, narra la història d'una rateta molt presumida que un dia mentre escombrava l'escala es va trobar una moneda i amb això va decidir comprar-se un llaçet rosa.
Tots els animals que passen pel davant, la veuen tan bonica que volen casar-se amb ella, però ella els rebutja a tots, fins que arriba un gat, el qual té una veu que li agrada tant, que decideix casar-se amb ell. Però hi ha un problema: els gats sempre es mengen les rates i els ratolins.... però per sort aquest gat és vegetarià, de manera que vieuen feliços per sempre més.
El que més em va agradar d'aquest conte és el final alternatiu que li va donar la Judith, la meva companya, ja que això amb els nens/es també es pot posar en pràctica. Trobo que per infants tan petits és més bonic buscar un final feliç a la història, un alternatiu que pot ser inventat per nosaltres.

L'altre conte, "La tortugueta Roby" explica l'aventura que va viure un dia una tortuga quan se li va ficar un angelet dins la closca; tot el que va fer per conseguir treure-se'l.
Mai havia sentit aquest conte i una de les coses que més em va agradar va ser la manera d'explicar-lo de la meva companya; en comptes de fer servir un llibre, com és la manera més tradicional, va utilitzar diverses cartolines grans amb dibuixos, fets per ella, que narraven la historia.
És un altre recurs que es pot utilitzar amb els infants i crec que molt adequat, ja que és molt visual i creatiu i ens pot ajudar a l'hora de mantenir l'atenció dels infants.

A continuació, una altra companya va exposar la seva activitat de l'entorn sonor.
Ha fet dues llistes; a la primera ha anotat els sons que sent dins de casa seva i els que sent del carrer; i a l'altre llista a escrit els sons que sent fent l'itinerari de casa seva fins a la universitat en cotxe. D'aquests, quins són moltestos per a ella, quins agradables, quins es repeteixen, quants es capaç d'escoltar alhora...
Un aspecte que em va cridar l'atenció va ser que un so que per a la meva companya, la Vanessa, és agradable és el canvi que es produeix quan entres amb el cotxe dins d'un túnel; mai m'ho havia plantejat ni havia parat atenció a escoltar-ho.

Ja per acabar la sessió, la Loles va comentar la manera com vam presentar els treballs i, mentre ho feia, ens va donar unes pautes pels pròxims:

INFORMACIÓ DE LA PORTADA
  • Nom i cognoms de l'alumne
  • Grup de classe
  • Nom de la universitat i facultat
  • Assignatura
  • Nom del professor

ÍNDEX

  • Els sub-apartats sempre han de venir una mica més cap a dintre, cap a la dreta.
  • No cal possar "Pag"
  • Només posem el número de la pàgina on comença l'apartat.
  • També s'han de paginar els sub-apartats.
  • La primera pàgina del treball escrit NO és la 1, aquesta seria l'índex.

CONTINGUT

  • La mida de la lletra utilitzada ha d'estar compresa entre 10 i 12, depenent de la tipografia que utilitzem.
  • Les cites textuals tretes d'un llibre sempre es posen entre " ". No fa falta posar-les en cursiva.
  • Si les cites són d'un altre llibre, a més a més de posar-les entre " ", afegim el nom de l'autor/a i l'any d'edició entre parentesis ( ).

BIBLIOGRAFIA

Per citar els llibres emprats, s'ha de fer així:

  • Cognom,inicial del nom. (any d'edició).Títol del llibre. Ciutat : editorial.
  • Exemple: Bosch,E. (2004).Educació i vida quotidiana. Vic : Eumo

Si es donés el cas d'un llibre escrit per dues o més persones, es segueix el mateix ordre; l'únic que s'ha d'afegir és el nom de l'altre autor.

  • Exemple: Bosch,E i Lordén,A.

Ja per concloure, si el que volem citar és una pàgina web, la manera de fer-ho és aquesta:

  • Adreça web (dia que ha estat consultada).

dissabte, 31 d’octubre del 2009

Contes infantils

El divendres dia 23 d'octubre, la classe de seminari va ser bastant diferent al que estàvem acostumades, ja que començàvem l'activitat d'explicar contes infantils.

Aquest dia va ser el torn de dues companyes; una va explicar un conte anomenat "El lleó gandul", i l'altre dos: "Els colors" i "La samarreta d'en Max".

El primer conte estava centrat en els animals del ZOO, com els micus, l'elefant, la girafa, la serp...
Aquest conte em va agradar molt , sobretot la manera d'explicar-lo de la meva companya; a més a més, mentre l'explicava cantàvem cançons d'aquests animals i d'aquesta forma es fa més entretingut i divertit d'escoltar.

Pel que fa als altres dos contes, tant un com l'altre, tenien un argument difícil de seguir. Penso que no eren contes molt adequats per a infants tan petits perquè no despertarien el seu interès i es despenjarien de l'activitat molt aviat.
En el dels colors, cada vegada sortien més colors i es barrejaven més entre si; i en el de la samarreta d'en Max, el protagonista feia massa accions seguides difícils d'entendre.

Quan vam acabar aquesta activitat dels contes, la Loles ens va donar una sèrie de pautes que són aconsellables de seguir a l'hora d'explicar contes als nens/es:


  • Hem d'explicar un conte, no llegir-lo.
  • Haver treballat el conte prèviament: conèixer i tenir-lo assimilat. Tenir clar com comença, que passa a la història i com acaba.
  • Tenir clar els elements més importants per poder improvitzar.
  • És recomenable que tots els nens/es estiguin asseguts a la mateixa fila.
  • Començar a poc a poc i augmentar la velocitat al narrar.
  • No hem de cridar, tenir una veu tranquil·la, resposada.
  • I per últim, per tenir èxit, utilitzar la nostra simpatia, compressió i espontaneïtat.

Un cop vam acabar de prendre nota d'aquestes pautes, vam començar una altre activitat, la de l'entorn sonor, que aquell dia l'havien d'exposar també dues companyes.

L'objectiu d'aquesta activitat es realitzar una reflexió sobre la quantitat de sons que ens envolten, que els tenim tan interiortizats que ja no ens molesten i si no ens parem a escoltar-los especialment, no ens adonem que hi són.

L'activitat consisteix en realitzar una llista dels sons que escoltem des de casa nostra, tant de dins com de fora, i dels que escoltem de camí de casa a classe. D'aquests últims, apuntar quins són molestos, quins agradables, quants sons podem escoltar alhora, quins es repeteixen...

La conclusió a la qual vam arribar després d'escoltar a les nostres companyes és que estem completament envoltats de sons i sorolls quasi tot el temps, encara que no ens adonem. Estem envoltats d'una gran contaminació acústica i això té conseqüències negatives, com que cada vegada hi hagi més gent sorda a una edat més temprana.

Activitat 2: Com retallar i aplicar efectes en una imatge

En aquesta segona activitat hem fet tres coses diferents amb la fotografia que hem escollit:
1) Retallar-la.
2) Aplicar efectes, com aclarir o enfosquir, modificar el color...
3) Retallar un dels elements de la imatge.

La imatge que he fet servir, la real sense retocar ha estat aquesta:


El passos per retallar una imatge són:
  • Fer click a l'icona de "Herramienta de selección", de la caixa d'eines.
  • Seleccionar la part de la fotografia que volem retallar.
  • Anar a "Imagen, recortar a la selección".

No hem d'oblidar-nos de tornar a modificar el tamany de la fotografia pel tema dels píxels. La mida real és de 2932 d'amplada per 2572 d'altura; un cop escalada, la mida és de 350 per 307.











FOTO 1

Els passos per editar una fotografia, aplicar efectes sobre ella són:

  • Dins de "Colores" hi ha diferents opcions, com "Brillo y contraste" per enfosquir o ressaltar colors; "Tono y saturación" pels colors, la lluminositat; "Colorear"... Després de provar amb tots aquests efectes, m'he decantat per utilitzar l'eina de "umbral", on el color que més domina és el negre.
FOTO 2

I, ja per últim, els passos per retallar un dels elements concrets de la fotografia són:

  • És millor abans que res augmentar el zoom de la imatge.
  • Anem a la caixa d'eines i fem click sobre l'eina que és el dibuix d'un llaç, "Herramienta de selección libre".
  • Amb aquesta eina hem de marcar el perfil d'aquell element que volem retallar, mitjançant puntets.
  • Quan ja tenim tot el perfil marcat, ens posem al primer punt. Anem a "Imagen, Recortar a la selección".
  • Ara el que jo he fet per ressaltar aquests elements triats, ha estat anar a "Filtros, Desenfoque i Desenfoque gaussiano".
FOTO 3

divendres, 30 d’octubre del 2009

Activitat 1: Com escalar una imatge

Ahir, la classe de TIC va estar centrada en aprendre coses sobre el món de la fotografia digital.

Hem fet servir un programa anomenat Gimp, que és un software lliure que serveix per retocar fotografies, editar-les.

Després d'una petita explicació, hem tingut una estona per fer-nos fotografies per la classe amb les companyes, ja que després les faríem servir per practicar amb aquest programa.

Concretament, hem hagut de realitzar dues activitats.
La primera és bastant senzilla: seleccionem una de les fotografies i modifiquem la seva grandària en píxels per poder posar-la en un bon tamany pel bloc (uns 350 píxels).

Els passos per dur a terme aquesta tasca han estat:

  • Seleccionar "Archivo, Abrir" per escollir la imatge que volem.
  • Quan ja tenim cargada la imatge, "Imagen, Escalar imagen".
  • Ara és el moment de modificar la imatge i posar 350 píxels d'amplada. Cal parar atenció a que l'icona que té dibuixada una cadena estigui lligada, ja que sinò la imatge es modificaria però l'amplada no seria proporcional a l'altura. Un cop fet tot això només cal clikar a "Escala" i, d'aquesta manera, haurem reduït el nombre de píxels de la imatge.
Aquesta és la imatge que he fet servir per realitzar aquesta primera activitat.
La imatge real tenia una mida de 3648 d'amplada per 2736 d'altura; un cop escalada, la mida és 350 per 263.

dilluns, 26 d’octubre del 2009

"El Racó De La Música"

Una Blocosfera es podria definir com a una comunitat o xarxa social d'un grup de blocs i blocaires que tracten un mateix tema o similar.
D'aquesta manera, persones que tenen opinions, interessos, aficcions comunes es poden comunicar i intercanviar tot això, gràcies als comentaris que deixen, els canals web, els enllaços...


Una activitat que havíem de fer per l'assignatura de Gestió i TIC consistia en crear, per grups, una Blocosfera; de manera que així ho vam fer.
Vam pensar possibles temes, aspectes dels quals podia tractar el nostre bloc i de seguida ens vam posar d'acord que la música era un bon recurs en que centrar-nos.

Al bloc, anomenat "El racó de la música", proposem diverses tècniques per treballar aquest món amb els més petits, com són mitjançant cançons, fitxes d'instruments, jocs...

Crec que aquesta és una manera diferent d'educar als infants, que aprenguin conceptes nous, però d'una forma més lúdica i pràctica; alhora que aprenen s'ho passen bé i es diverteixen.

Per poder observar tot això, només heu d'entrar al nostre bloc clicant
aquí.

divendres, 23 d’octubre del 2009

Article 2: "Educació becará a alumnos que acaben la ESO con más de un 8."

Vam començar la classe explicant cadascú de nosaltres un record, un sentiment de la nostra infància vinculat a l'escola.
Aquelles persones que han portat un objecte que per a elles té un sifnificat especial, l'han ensenyat i explicat a la resta de la classe.
Jo, personalment, he portat una samarreta que tinc signada per tots els companys/es de classe de quan anava a 3r d'ESO.

Un cop hem acabat aquesta activitat, dues companyes han exposat la notícia que van escollir per treballar sobre l'educació.
L'idea principal d'aquesta, com es cita al títol, és que els alumnes de la ESO que treguin una nota igual o superior a un 8 i que les seves famílies tinguin rentes baixes podran gaudir d'una beca per a poder continuar estudiant.
Seran destinats un total d'un milió d'euros per a crear aquestes beques i cada estudiant podrà rebre com a màxim 1.200 euros anuals.

Hi ha diversos aspectes que m'han cridat l'atenció sobre aquesta notícia. És la primera vegada que es beca als estudiants de la ESO; aquesta és una data que m'ha extranyat una mica, ja que el batxillerat es pot fer en qualsevol institut públic si la família va apurada econòmicament. Segons aquest article l'objectiu d'això és "conseguir que un mayor número de estudiantes siga adelante con su formación una vez superada la ESO"

També m'ha sobtat una mica la nota que estableixen com a mínima per concedir l'ajut econòmic; no crec que sigui just que una persona que es treu la ESO amb un 7 i la seva familia té unes rentes baixes no pugui optar a aquesta beca només per no haver aconseguit arribar a la nota requerida. Haurien de tenir les mateixes oportunitats tots, per això que el fet d'establir una nota mínima no ho acabo de veure clar; em sembla més una excusa per limitar el nombre de beques, ja que sinò el pressupost pujaria molt.

Aquestes companyes també han buscat la mateixa notícia a altres diaris (El Pais i l'Avui), per poder comparar la manera que tenen de tractar-la; tant un com l'altre conté les mateixes dades, però explicades de manera diferent. També han trobat que quatre diaris digitals contenen la mateixa notícia amb les mateixes paraules idèntiques.

A més a més, van cercar una mica d'informació adiccional relacionada amb el que diu aquest article, com un estudi que parla sobre les causes del fracàs escolar, un altre sobre la causa del perquè els nois es matriculen menys que les noies i un tercer sobre les conseqüències que té el fet que els pares estiguin separats.

Ja per acabar, comentar que l'activitat que havien pensat consistia en dividir la classe en dos i organitzar una espècie de debat donant arguments a favor i en contra sobre aquest tema.

dimecres, 21 d’octubre del 2009

Cultura Lliure

  • La cultura lliure es podria definir com aquella creació, i el moviment que la promou, que advoca per l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat comparables als del programari lliure. Un exemple molt clar és l'enciclopedia Wikipedia.

Al parlar de cultura lliure també parlem d'altres conceptes, com són:

  • El programari lliure: software que respecta la llibertat dels usuaris sobre el producte i, quan ja el tenim, es pot ser usar, copiar, estudiar, distribuir còpies...
  • Creative commons: és una organizació que s'encarrega de promoure l'accés a la cultura i a una mayor flexibilitat de les lleis de propietat intel·lectual mitjançant unes llicencies.
    Un exemple seria que un músic que vol distribuir a Internet la seva obra lliurement tingui un suport legal per poder deixar clars quins usos permet de les seves obres i quins prohibeix.
  • Copyleft: és tot el cotrari del "copyright" (dret de copia).

Després d'haver llegit i comprés tota la informació relativa a la cultura lliure, havíem de realitzar una activitat, en la qual havíem de reflexionar sobre quatre situacions diferents i explicar quina és la correcta i quines les incorrectes.

A- El professor d'educació física diu als seu alumnes: "Per demà, tothom vindrà a classe amb unes "Nike. Jordan Collezione 20/3" per a poder fer les pràctiques de basquet.

Aquesta situació trobo que és la més incorrecte de les que es presenten, ja que un professor no pot exigir als seus alumnes que portin un model especial de sabatilles per fer la classe, ja que molts ni el tindran perquè és car i, a més a més, és una falta de llibertat cap als nens/es. Aquí també s'ha de tenir en compte l'opinió dels pares, que tots es queixarien, i amb molta raó.

B- Estem a classe fent un projecte de col·laboratiu de ciències i diem als nostres alumnes: Aneu a google, cerqueu imatges sobre la terra i les aneu enganxant i comentant al Word.

Aquesta també és incorrecta, ja que els infants són lliures de triar les imatges que ells vulguin, però el professor els ordena comentar-les en un programa concret, el word. Aquest mestre el que hauria d'haver dit és que les enganxessin i comentessin en un procesador de textos, sense especificar en quin. També aniria bé citar l'autor de la fotografia, per si de cas.

C- Per a preparar una classe, el mestre ha confeccionat un fantàstic PowerPoint en el que li manquen les dues últimes diapositives, l'envia per correu electrònic als seus alumnes amb la instrucció següent: Obriu el PowerPoint, fet amb la versió 2007, i completeu les dues últimes diapositives amb les dades que falten i la propera setmana el porteu a classe per comentar-lo.

Aquesta situació és bastant semblant a l'anterior, en quant a la instrucció que dóna el mestre. Demana dos requisits: el programa que s'ha de fer servir, el power point, i l'altre és la versió que especifica, la del 2007. Això obliga als nens/es a aconseguir aquest programa i aquesta versió concreta per poder fer la feina.

D- El professor de ciències, en una excursió, diu als seus alumnes: "Entreu a la botiga de records, agafeu les postals que vulgueu per portar-les als pares"

L'última situació, de les quatre que es presenten, és la més correcta perquè els nens/es tenen la llibertat d'escollir les postals que ells vulguin comprar. A més a més, les altres tres parlen de productes comercials que tenen un preu. Però, tampoc m'acaba d'agradar molt, ja que potser hi ha nens/es als quals no els agrada cap postal i, només pel fet que el mestre ha donat aquesta instrucció, es veuen obligats a comprar-ne.