El dia d'ahir a classe de seminari va donar temps a exposar moltes activitats.
Vam començar la sessió amb l'explicació d'un conte infantil molt adequat per explicar a aquesta època de l'any als nens/es, ja que tracta sobre la castanyera.
Aquest conte explica el que li va succeir un dia a la castanyera, que va anar al bosc a collir castanyes, però en comptes d'agafar això, es va confondre i va agafar cargols.
A l'hora d'explicar aquest conte, la meva companya Vanessa ha fet servir diverses targetes amb dibuixos impresos que narraven la història.
Un recurs que ha fet molt bé en utilitzar ha estat les cançons; mentre ens contava aquesta història hem cantat la canço de la castanyera i també la de cargol treu banya. D'aquesta manera els nens/es també participen i associen idees més fàcilment, ho interioritzen millor.
L'activitat que hem fet després ha estat l'exposició de dues noticies relacionades amb l'educació; primer ha estat el torn de la Berta i de mi, i després d'altres dues companyes, la Cristina i l'Arantxa.
La nostra notícia està estreta del País, concretament del dia 4 de septembre, i porta per títol "Arranca la digitalización de las aulas". L'article està centrat en l'implantació de les TIC en les escoles mitjançant un nou programa anomenat "Escola 2.0", el qual preveu reformar 14.400 aules instalant pissarres digitals i terminals portàtils per 400.000 alumnes de 5è de primaria, aproximàdament. Per tal de poder dur a terme aquest projecte, es conta amb un pressupost de 200 milions d'euros, 100 dels quals assigna el govern i els altres 100 cada regió. Un aspecte que ens va cridar molt l'atenció a la Berta i a mi és el fet que aquest article especifica que això es portarà a terme només amb alumnes de 5è de primària; llavors vam seguir buscant i vam trobar una notícia que parlava del mateix, aportant les mateixes dades, però en aquest cas explicava que aquest projecte es realitzaria amb alumnes de 5èi 6ède primària i 1r i 2n de secundària.
A més a més, com que mentre realitzaven la recerca de noticies també vam trobar cassos concrets d'escoles on les TIC ja s'havien posat en pràctica, també els vam explicar una mica per sobre.
Com activitat grupal per fer a classe, vam pensar que una bona idea seria fer una mica de debat sobre aquesta notícia. De manera que vam fer uns papers on hi havia diversos ítems relacionats amb les TIC i vam dividir el grup, on uns havien d'anar a favor i uns altres en contra sobre aquests temes; com per exemple la distracció dels infants davant l'ordinador, la formació del professorat respecte a les TIC, els ordinadors portàtils enfront del paper i bolígraf...
La següent notícia que van explicar ahir d'actualitat educativa està extreta del Periódico, del dia 22 d'octubre, i porta per títol "¿Enseñanza infantil en condiciones?". Es tracta d'una carta de queixa escrita per una mare on exposa el problema amb que es troben els pares dels alumnes del primer curs d'ensenyança infantil del CP Hispanidad. El problema que denuncien aquets pares consisteix en la falta de suport d'auxiliars en una classe on hi ha 39 nens/es per una sola mestre. Tenen una lluita contínua amb la DGA perquè segons les lleis no pot haver-hi una persona de suport fins que la ràtio de nens/es no arriba als 42. Aquests pares es queixen, i amb tota la raó, que per exemple quan un infant vulgui anar al lavabo o s'hagi pixat a sobre, una sola persona no es pot ocupar de tot, ja que el nen/a no pot anar sol a fer pipi i si la mestra l'acompanya deixa als altres 38 sols a la classe.
L'activitat que ens van proposar per fer les nostres companyes la trobo molt interessant; consistia en representar el rol que et toqués en un paperet, com per exemple pares, subdirector, mestre, encarregat de donar les subvencions...
Una de les conclusions que vam treure després de realitzar aquesta activitat és que el fet d'establir un límit, com per exemple la ràtio de nens/es en aquest cas, és molt difícil perquè sempre hi haurà gent que no estigui conforme, però també és necessari perquè sinò tota la gent voldria i se'n aprofitaria de la situació.
La següent activitat va ser la de l'entorn sonor, que la vam exposar, primer la Berta i després jo. Pel que fa a la Berta, em va sorprendre que la majoria de sons que escolta a casa seva són sons tecnològics, un 90% aproximàdament; com per exemple, l'ordinador, la nevera, el rentaplats, la rentadora, la televisió... Després em va tocar el torn a mi, però en comptes de comentar aquí els sons que he escoltat en els diferents jocs, a continuació faré una nova entrada on els classificaré detalladament.
Aquesta última activitat d'entorn sonor ha fet d'introducció al joc amb que hem acabat la sessió de seminari d'aquest dia. Aquest ha consistit en que tots hem donat les nostres claus a la Loles i ella les ha ficat en una bossa. Sense que les veiéssim, ha agafat una per una i les ha bellugat per fer-les sonar i nosaltres havíem d'intentar endevinar quines eren les nostres.
M'he quedat molt sorpressa quan tots o quasi tots hem encertat, sobretot hi hagut dos cassos que quasi no ha fet falta que la Loles les fes sonar, al segon d'escoltar-les les dues persones sabien amb tota seguretat que eren les seves claus. La reflexió que treim d'aquest joc és que hi ha sons que els tenim tant interioritzats, encara que no ens adonem, que els reconeixeríem en qualsevol lloc només amb sentir-los una mica.